Jak založit Bitconovou peněženku a převést na ni peníze

Pokud se rozhodnete si založit Bitcoinovou peněženku máte na výběr ze dvou základních druhů. První jsou webové peněženky, které mají obrovskou nevýhodu že všechny data jsou umístěny u poskytovatele. Tím pádem musíte plně důvěřovat poskytovateli, což není nejrozumnější.

Druhou možností jsou aplikační peněženky. A to buď oficiální klient Bitcoin-Qt http://bitcoin.org/en/download nebo MultiBit https://multibit.org/ a Electrum http://electrum.org/index.html. Do dnešního dne nebyl zaznamenán u žádné z uvedených peněženek nějaký bezpečnostní problém, díky kterému by jste mohli přijít o Bitcoiny. Neoficiální peněženky si nestahují Blockchain (informace o všech transakcí s bitcoiny, dne řádově desítky GB) díky čemuž ušetříte místo na disku a čas. Nevýhodou klientských peněženek je umístění dat přímo na vašem počítači. Takže pokud nebudete mít zálohu a dojde k poškození HDD přijdete o všechny Bitcoiny.

Založení peněženky pomocí klienta Electrum

  • Stáhněte si aktuální verzi ze stránek http://electrum.org/download.html
  • nainstalujte klienta
  • spusťte klienta a postupujte podle náhledů

2014_electrum_01

Pro vytvoření nové peněženky klikněte na „Create new wallet“

2014_electrum_02

Automaticky vygenerovaný „Seed“ pro obnovu peněženky. Je důležité si tento seed uchovat pro případ poškození PC. A to buď překopírováním seedu na bezpečné místo nebo uložením do telefonu pomocí QR kódu.

2014_electrum_03

V tomto kroku přepíšeme nebo vložíme ze schránky seed.

2014_electrum_04

Zde zadejte své vlastní heslo pro zašifrování peněženky.

2014_electrum_05

Pokud nepoužíváte proxy server vyberte „auto connect“.

2014_electrum_06

Takto vypadá nově vytvořená peněženka. Automaticky se vám vygenerovalo pět adres. Pokud chcete navýšit počet adres jděte do „Console“ a pro vytvoření deseti adres zadejte příkaz wallet.storage.put(‚gap_limit‘,10)

2014_electrum_07

Příklad platby.

Nabití peněženky

Nejjednodušším způsobem jak nabít v našich končinách Bitcoinovou peněženku je pomocí stránky www.simplecoin.cz. Oproti ostatním burzám má o něco horší kurz, ale pokud máte vedený účet u některé z bank mBank nebo FIO bank tak během několika minut až desítek minut máte bitcoiny připsané ve vaší peněžence. Dalším českým hráčem v bitconovém světe je firma dagensia.eu. V době psaní tohoto článku jsem si prošel obě zmíněné firmy/jednatele pomocí veřejně dostupných rejstříků a článků a ani u jedné jsem nenašel negativní ohlasy případně že by jednatelé byli v insolvenci.

Dvě upozornění na konec

Z důvodu ochrany plátce i příjemce platby (jak v bitcointech tak v reálných měnách) před různými podvody vždy uvádějte do poznámky o převodu za co platíte případně co kupujete . www.lupa.cz/clanky/bitcoiny-vidim-jen-nejake-shluky-cisel-a-pismen-fuka-ma-za-sebou-prvni-soud/

Při převodu pomocí bitcoinových peneženek počítejte s tím, že když nezadáte provizi pro peneženku, tak se automaticky strhne z platby. Např posíláte 1BTC a nezadáte provizi tak na účet příjemce dojde 0,9998. Peněženka Electrum má provzi ve výši 0.0002BTC za převod. Což je při dnešním kurzu zhruba 2Kč. Toto bývá nejčastější problém při platbě za výpalné u virů typu Cryptolocker. Kdy příjemci výpalného nedojde celá částka. Takže pak nejde stáhnout dekryptovací program.

Důležité odkazy

kurz BTC http://www.bitcoin-kurz.cz/
stav jakékoliv peněženky https://blockchain.info/
směnárny http://www.simplecoin.cz/ a https://dagensia.eu/
a další
http://bitcoinman.cz/
http://www.penizenainternetu.cz/
nejbližší směnárny
https://localbitcoins.com/

Pomohl Vám článek a chcete nás odměnit? Pošlete nám platbu přes paypal nebo na BTC peněženku 1bBr5iNS337NVzWjkvvH31bjmDvH4kfGb