Nastavení Windows pro použití SSD disku

Aktualizace 23.12. 2016, 10.4. 2017

Příprava hardware pro instalaci SSD disku

  • na stránkách výrobce zkontrolujte jestli není vydaný nový firmware pro SSD disku. Pokud ano tak jej aktualizujte před instalací systému. Výrobce doporučuje před aktualizací zazálohovat data. Tím předejdete případné ztrátě dat.
  • V biosu zkontrolujte, že je u řadiče nastaven režim AHCI nebo raid.
  • Při klonování disku použijte aktuální verzi klonovacího programu, který zároveň provede zarovnání disku. Pro instalaci starších OS použijte pro vytvoření oddílů instalátor Win7, který zaručí správné zarovnání. Pro zjištění zarovnání použijte utilitu AS SSD Benchmark http://www.alex-is.de/PHP/fusion/downloads.php?cat_id=4
  • Jak přidat ovladače do instalačního média Windows 7 pro m.2 SSD disky v režimu NVMe.

Nastavení Windows pro použití SSD disku

Ne všechny nastavení jsou vhodné pro všechny typy nasazení SSD disků. Jedná se o obecný přehled nastavení, které je vhodné u SSD disků měnit s cílem dosažení větší rychlosti systému.  Některé nastavení jsou zmíněné kvůli zrcadlení disku a je záhodno je zkontrolovat, aby zbytečně nedocházelo k degradaci výkonu SSD disku nebo zbytečným přepisům buněk.

  • vypnout defragmentaci
  • automatické nastavení pomocí utilit od výrobce Samsung http://www.samsung.com/us/support/owners/product/MZ-7PC064D/AM a Intel http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=18455
  • pohlídat si zaplnění disku. Pokud se nechá málo volného místa dochází k opakovanému přepisování stejných buněk. A při velké obměně dat nemusí systém stíhat na pozadí přepisovat volné buňky (TRIM), tím může dojít k degradaci výkonu. Před zápisem musí systém napřed buňku smazat na nulu a teprve následně umožní zápis. Obecně se doporučuje minimálne 10-15% kapacity disku.
  • díky disku SSD se systém Windows startuje dostatečně rychle, takže je vhodné vypnout hibernaci pomocí příkazu powercfg –h off, tím zároveň ušetříte místo na disku
  • vypnutí Supefetch, prefetch se provede v registru HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters pomocí hodnot EnableSuperfetch a EnablePrefetcher, které nastavíme na hodnotu 0.
  • vypnout NTFS Last Access Stamp v HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Control\ FileSystem a nastavit NtfsDisableLastAccessUpdate na hodnotu 1.
  • pokud nepoužíváte indexování souborů, tak jej vypněte v Start / Ovládací panely / (Programy) / Programy a funkce / Vypnout funkce systému Windows případně nastavte indexování jen v určitých složkách, případně změnte ukládání indexů na jiný disk než SSD. To provedete kliknutím na Start a do políčka Prohledat programy a soubory napsat Možnosti indexování a v záložce Upřesnit nastavit jiný disk.
  • přesunout stránkovací soubor na jiný disk než SSD. Dochází k častému přepisu stejných buněk u současných disků už to není takový problém. Stránkovací soubor lze i zakázat, ale některé aplikace můžou povolení stránkovacího souboru požadovat.
  • zkontrolovat, že je spuštěna funkce TRIM pomocí příkazu fsutil behavior query disabledeletenotify má být 0. Případně pomocí programu CrystalDiskInfo http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
  • přesunout uživatelké složky (Dokumenty, Foto, Video atd.) na plotnový disk. Více volného místa na SSD disku = větší výkon. Při umístěním dat mimo disk s OS je jednodušší reinstalace systému. Při nechtěném smazání dat na plotnovém disku větší pravděpodobnost obnovy souborů, ale na druhou stranu větší citlivost na mechanické poškození.
  • přesunout složku TEMP a dočasné složky programů na jiný disk než SSD (Vlastnosti systému>Proměnné prostředí a změnit cestu hodnot TEMP a TMP z %USERPROFILE%\AppData\Local\Temp na adresář umístěný na pevném disku)
  • omezte velikost cache internetového prohlížeče na 25-50MB, ideálně přesuňte složku na plotnový disk
  • stav, zdraví a zbývající životnost SSD disku zjistíte například pomocí programu http://ssd-life.com/eng/SSDLife-Freeware.html
  • případně pro rychlé nastavení systému lze použít program SSD Tweaker http://www.elpamsoft.com/Downloads/SSDTweaker.zip
  • při kopírování partition je potřeba si dát pozor na zarovnání, více na adrese http://www.samuraj-cz.com/clanek/ssd-disk-a-windows-7/

Vyhledání potenciálně nebezpečných aplikací pro váš SSD disk

Některé aplikace mají negativní vlastnost a to příliš častý zápis na disk SSD. Pro vyhledání takové aplikace použijeme aplikaci ProcessExplorer, kterou stáhneme na adrese https://technet.microsoft.com/cs-cz/sysinternals/bb896653. V nabídce View vybereme položku Select Columns a zde na záložce Process I/O zaškrtneme Writes a Write Bytes. Tím přidáme do zobrazení dva sloupce, ve kterých vidíme množství zapsaných dat.

Řešením tohoto problému může být přesunutí dočasných souborů do RAM disku.

Problém se zápisem mají i hodně rozšířené aplikace Chrome a Firefox (dříve i spotify). U firefoxu lze omezit častý zápis změnou nastavení. A to tak, že otevřeme v novém panelu stránku about:config a vyhledáme parametr browser.sessionstore.interval. Následně změníme výchozí hodnotu 15 000 (15s hodnota v ms) na 900000 což odpovídá 15 minutám.

Klasifikace SSD disků dle firmy DELL

class sekvenční
čtení/zápis
náhodné
čtení/zápis
rozhraní
10 value 520K/320K 30K/10K SATA reduced
20 mainstream 500K/300K 80K/60K SATA full feature set
30 performance 550K/350K 90K/75K Best SATA
40 performance 1500K/350K 200K/80K NVMe
50 performance 2100K/1200K 300K/100K Best NVMe

Srovnání technologií SLC, MLC a TLC

Pokud stručně popíšeme největší rozdíly v technologiích, tak paměti typu SLC patří mezi nejrychlejší a zároveň k nejdražším. Je to způsobeno tím, že paměťová buňka nabývá jen dvou stavů 0 a 1 tj. 1 bitu. Zatímco MLC buňka nabývá čtyř stavů (2 bitů) a TLC dokonce osmi stavů (3 bitů). Díky hustšímu zápisu na buňku, se zvětší kapacita disku při zachování náročnosti výroby. Díky tomu se snižila cena SSD disků a dnes se prakticky v mainstreamu setkáme jen s disky MLC nebo TLC.

Bohužel zvětšení počtu stavů si sebou nese jedno velké negativum a to větší počet přepisů buňky. Díky většímu počtu přepisů dříve dojde k vyčerpání maximálního počtu zápisů. Takže paměti s chipy TLC mají obecně nejmenší životnost (počet přepisů buňky) než MLC. Nejlépe jsou v tomto ohledu paměti SLC.

Dalším negativem více bitových pamětí je pomalejší zápis. Výrobci disků se snaží kompenzovat pomalejší zápis TLC čipů pomocí cache paměti ze SLC chipů. Bohužel po zaplnění cache paměti se zapisuje přímo do TLC a tím klesne rychlost zápisu. Proto pro práci s velkými soubory, typicky video, je lepší se vyhnout TLC diskům.

Při výběru dražšího SSD disku, není špatné si zkontrolovat jestli disk má ochranu před výpadkem napájení při zápisu Mapping table. Pokud by došlo k výpadku napájení a nebudou zapsané data do Mapping table, disk nebude vědět kde má data na disku hledat.

Více informací o srovnání technologií najdete na stránce http://www.speedguide.net/faq/slc-mlc-or-tlc-nand-for-solid-state-drives-406

Více informací na:

http://en.community.dell.com/owners-club/alienware/f/3746/t/19568143
http://www.disk-partition.com/kb/tips-ssd-optimization-windows7-1.html
http://it.cestuji.info/optimalizace-w7-pro-ssd.php
http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/17030-optimalizace-windows-7-pro-ssd-co-funguje-a-co-ne
http://www.pcworld.com/article/2110095/the-ultimate-guide-to-proper-ssd-management.html
http://technet.idnes.cz/ssd-disk-zivotnost-a-zvyseni-vykonu-dvu-/software.aspx?c=A120914_103348_software_nyv
http://www.svethardware.cz/recenze-ssd-je-dulezite-mit-trim/29763

Aktualizace:
3.2. 2016
10.4. 2017 přidána rozdělení disků SSD dle firmy DELL

Pomohl Vám článek a chcete nás odměnit? Pošlete nám platbu přes paypal nebo na BTC peněženku 1bBr5iNS337NVzWjkvvH31bjmDvH4kfGb

1 komentář u „Nastavení Windows pro použití SSD disku

Komentáře nejsou povoleny.