Mikrotik: export a import konfiguračního souboru a záloha konfigurace

Export a import konfiguračního souboru

Potřebujeme-li vyexportovat nastavení mikrotiku v textové podobě lze použít příkazy export a import. Možnost tohoto exportu oceníte při přenosu nastavení na jiný typ routru mikrotik. Případně pokud hledáte chybu v nastavení, tak zjistíte všechny změny od defaultního nastavení. Při exportu se neexportuje heslo administrátora, ale hesla uživatelů do VPN a podobné nastavení se vyexportují včetně uživatelského jména a hesla.

/export compact file=nazev-souboru
/import nazev-souboru.rsc

Ve složce Files vznikce soubor nazev-souboru.rsc kde jsou veškerá nastavení.

Pokud při importu dojde k chybě „already have device with such name“ je většinou způsobeno nesmazaným Bridgem z defaultní konfigurace. Před importem je nejlepší provést reset do výchozího nastavení a následně odstranit defaultní kongiguraci. A pak provést import nastavení. Pokud používáme kartu Mini PCIe 3G/LTE je potřeba před importem provést přenastavení karty v System>Routeboard>USB a vybrat Mini PCIe.

Jestli mikrotik při importu hlásí chyby, je dobré před nastavením smazat z mikrotiku veškeré nastavení, pomocí příkazu:

/system reset-configuration no-defaults=yes skip-backup=yes

případně:

/system reset-configuration no-defaults=yes run-after-reset=<název souboru umístěný v pevné paměti>

Nastavení lze vymazat i přes konzoli winbox a to v nabídce System>Reset configuration.

Import rsc souboru

Reset konfigurace přes aplikaci Winbox

Dále doporučuji do rsc souboru se zálohou nastavení přidat na první řádek, tento příkaz:

:delay 10

A rovnou nastavit i heslo pro přihlášení:

pass old-password="" new-password="<nové heslo>" confirm-new-password="<nové heslo>"

Záloha nastavení

Pokud provede zálohu nastavení pomocí nabídky Files>Backup tak se vytvoří binární soubor který obsahuje všechna nastavení a data. Je to ideální nastavení pokud měníte kus za kus. Ale pokud chcete použít stejné nastavení na jiném mikrotiku potažmo v jiném místě dejte si pozor na to že automaticky dojde k přenastavení MAC adress dle původního mikrotiku. Vymazat nastavení MAC adresy lze v Interface>název-připojení a na záložce General klikneme na tlačítko Reset Mac Address.

Pomohl Vám článek a chcete nás odměnit? Pošlete nám platbu přes paypal nebo na BTC peněženku 1bBr5iNS337NVzWjkvvH31bjmDvH4kfGb